woensdag 2 augustus 2017

Zout, uit alle hoeken van de wereld

Iedere chef herkent het wel: een gerecht dat net een beetje zout, zuur of zoet mist. De standaard smaakmakers maken het gerecht nog niet perfect... Stap dan eens af van de standaard smaakmakers en ga op zoek naar een alternatief!

In ons magazine 'Rauw, by Gastronomixs' hebben we een prachtig geïllustreerd artikel over wereldsmaken. Hierin laten we je zien welke zoetstoffen er in Noord- en Zuid-Amerika gebruikt worden, welke zuren er in Europa vaak voorkomen en welke zouten er welbekend zijn in Azië. Dit blog is een aanvulling op het magazine. We laten je zien waar ter wereld er welke zouten worden gebruikt.

Zout is van de 5 basissmaken er een die onmisbaar is in de keuken. Teveel kan je gerecht schaden maar achterwege laten in de keuken is ondenkbaar. Zout is er in vele varianten, denk aan zeezout, Himalaya zout of Japanse miso.

In Afrika wordt voornamelijk veel keukenzout gebruikt. Alternatieven die ze daar veel gebruiken zijn:
Noord - Afrika & Midden-Oosten
Olijven, ingelegde citroen, smen, bouillon, bottarga, zoutvlees (Chlii).
Midden – Afrika
Gedroogde vissoorten, zoutvlees.
Zuid – Afrika
Gezouten kabeljauw, biltong.

In Amerika worden er naast keukenzout ook veel kristalzouten gebruikt. Andere zout soorten verschillen per regio namelijk:
Noord-Amerika: Canada & VS.
Bacon, stokvis, jerky.

Midden-Amerika: Mexico Caraïbisch gebied
Bouillon, bakijou (gezouten en gedroogde vis), cecina tequesquite (mineraalzout).
Zuid-Amerika
Bouillon, gedroogd vlees, gedroogde vis.

In Europa worden naast keukenzout en zeezout ook andere zoute smaakmakers gebruikt zoals:
Noord: Scandinavië
Gezouten haring, gezouten vlees en vis (fårfiol & lutefisk), brunost (kaas).
Oost: Rusland, Polen, Hongarije etc.
Ingelegde knoflook, gepekeld vlees/vis, kaviaar, rookspek.

Zuid: Spanje, Frankrijk, Griekenland, Italië, Portugal.
Gezouten ansjovis, sardines, fond/bouillon, rauwe hammen, olijven, gezouten vis, bottarga, garum/ collatura.

West: BeNeLux, Duitsland, Engeland, Zwitserland, Oostenrijk
Worchestershiresaus, gezouten vlees, Ardenner ham, zoute haring, worst, marmite (UK).

Ben je benieuwd naar de meest gebruikte zout producten van Azië en Oceanië? Bestel dan snel jouw exemplaar van 'Rauw, by Gastronomixs'!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten