zaterdag 5 augustus 2017

Ättika


Deze maand is onze gastchef niemand minder dan Magnus Ek van het restaurant Oaxen Krog** & Oaxen Slip.In 1 van zijn creaties gebruikt hij Ättika. Maar wat is Ättika precies? 


Ättika is een Zweedse azijnsoort en bestaat uit een mengsel van water en azijnzuur (CH₃-COOH). Er zijn meerdere varianten van ättika op de markt en het verschil in gebruik is dan ook groot. Voor het bereiden van voedsel wordt alleen Ättika gebruikt met een percentage van 12% of minder. Ättika met een percentage van 24% functioneert namelijk beter als schoonmaakazijn... 

De smaak van ättika is net wat anders dan de smaak van reguliere azijn. Ättika wordt voornamelijk gebruikt voor het maken van dressings en sauzen met een zure smaak, of als conserveringsmiddel om schimmels en bacteriën weg te houden.

Ättika wordt als dressing voor gebruik in salades verdund tot ongeveer 3%. Voor het inmaken van bijvoorbeeld augurken kan de ättika worden verdund naar 6%.

Indien je een fles ättika hebt met een percentage van 24%, verdun deze dan altijd! Voor een percentage van 12% verdun 1 deel ättika met 1 deel water. Voor een percentage van 6% mix je 1 deel ättika met 3 delen water.

Bekijk de compositie van Magnus Ek van makreel gemarineerd met moerasrozemarijn & licht gerookte oesters met gepekelde wortel en laat je inspireren!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten