vrijdag 21 juli 2017

Zuur, uit alle hoeken van de wereld

Iedere chef herkent het wel: een gerecht dat net een beetje zout, zuur of zoet mist. De standaard smaakmakers maken het gerecht nog niet perfect... Stap dan eens af van de standaard smaakmakers en ga op zoek naar een alternatief!


In ons magazine 'Rauw, by Gastronomixs' hebben we een prachtig geïllustreerd artikel over wereldsmaken. Hierin laten we je zien welke zoetstoffen er in Noord- en Zuid-Amerika gebruikt worden, welke zuren er in Europa vaak voorkomen en welke zouten er welbekend zijn in Azië. Dit blog is een aanvulling op het magazine. We laten je zien waar ter wereld er welke zuren worden gebruikt.

Zuur is een van de 5 basissmaken en kan een gerecht enorm veel goed doen. Het kan je gerecht net wat frisser en lichter maken. Zuur is smaak die steeds meer in de spotlight komt te staan! Naast azijn en citroensap zijn de meest gebruikte zuren afkomstig uit de Franse keuken.

In Azië zijn de meest gebruikte zuren soorten azijn zoals rijstazijn en sushiazijn. Ook wordt er veel gebruik gemaakt van limoen en citroen sap. Andere alternatieven zijn:
Noord: China & Korea
Kimchi, rijstwijn.
Oost: Japan
Yuzu, ingelegde gember, sake.
Zuid: Thailand, Indonesië, Vietnam
Tamarinde, atjar, kokosazijn.
West: India
Tamarinde, groene mango, yoghurt, granaatappel.

In Amerika wordt er veel gebruik gemaakt van citrusvruchten. De soorten citrusvruchten hangt af per regio.
Noord-Amerika: Canada & VS.
Hotsaus, cranberry, augurk.

Midden-Amerika: Mexico Caraïbisch gebied
Limoen(sap), guave, ananas, kruisbes, tomatillo, suikerbiet azijn.
Zuid-Amerika
Passievrucht, pisco, tamarindepasta, curuba, camu camu.

In Australië en Oceanië worden van zowel citrus als azijn gebruik gemaakt. Daar gebruiken ze als smaakmakers:
Australië
Granny Smith, lemon myrtle, ingemaakte groenten, stervrucht, verjus.
Nieuw-Zeeland
Kiwi’s, dadelpruim, tamarillo, sherry azijn.

Ben je benieuwd naar de meest gebruikte zuren van Europa en Afrika? Bestel dan snel jouw exemplaar van 'Rauw, by Gastronomixs'!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten