dinsdag 11 juli 2017

Zoet, uit alle hoeken van de wereld

Iedere chef herkent het wel: een gerecht dat net een beetje zout, zuur of zoet mist. De standaard smaakmakers maken het gerecht nog niet perfect... Stap dan eens af van de standaard smaakmakers en ga op zoek naar een alternatief!


In ons magazine 'Rauw, by Gastronomixs' hebben we een prachtig geïllustreerd artikel over wereldsmaken. Hierin laten we je zien welke zoetstoffen er in Noord- en Zuid-Amerika gebruikt worden, welke zuren er in Europa vaak voorkomen en welke zouten er welbekend zijn in Azië. Dit blog is een aanvulling op het magazine. We laten je zien waar ter wereld er welke zoetstoffen worden gebruikt.

Zoet is van de 5 basissmaken één van de meest begeerde en geeft tegenwicht in de keuken aan basissmaken zuur en bitter. Zoetstoffen komen van nature voor in allerlei verschillende groenten en fruit.

In Europa zijn de meest gebruikte suikers kristalsuiker en suikerbiet. Daarnaast worden er door heel Europa verschillende zoetstoffen gebruikt. Zoals:
Noord: Scandinavië 
Verschillende soorten bessen (bv: lingonberries) 
Oost: Rusland, Polen, Hongarije etc. 
Druivensap, gekonfijte vijgen, gedroogde vruchten, honing, jam
Zuid: Spanje, Frankrijk, Griekenland, Italië, Portugal
Gedroogd fruit, sherry (PX), krenten, rozijnen, gesuikerd fruit, johannesbroodboomsiroop
West: BeNeLux, Duitsland, Engeland, Zwitserland, Oostenrijk 
Jam, honing, appelstroop, chocola, vruchtencompote, appelmoes

In Azië wordt veelal palmsuiker, Javaanse suiker en suikerriet gebruikt. Andere alternatieven die daar veel worden gebruikt zijn:
Noord: China & Korea 
Hoisin saus, honing, pruimensaus
Oost: Japan 
Mirin, anko bonenpasta, glucosestroop
Zuid: Thailand, Indonesië, Vietnam  
Ketjap manis, molasse, petis udang, gecondenseerde melk
West: India 
Jaggery, sadghjk rozenwater, gecondenseerde melk

In Australië en Oceanië wordt als basisproduct voornamelijk rietsuiker en suikerbiet gebruikt. De alternatieven die daar veelal worden gebruikt zijn: 
Australië 
Bessen, vruchtensiroop, honing, johannesbroodboomsiroop, sultanarozijnen, dadels, Butter scotch
Nieuw-Zeeland 
Honing van kamperfoelie, pepino, dadelpruim

De suikervarianten die in Afrika het meest gebruikt worden zijn honing en gedroogd fruit. De volgende alternatieven worden er ook veel gebruikt:
Noord-Afrika & Midden-Oosten 
Rozenwater, dadels, oranjebloesem, pekmez, melasse van de johannesbroodboom, suikerbiet
Midden-Afrika 
Confituur, chutney
Zuid-Afrika  
Sinaasappelbloesem

Ben je benieuwd naar de meest gebruikte suikers en zoetstoffen van Noord- en Zuid-Amerika? Bestel dan snel jouw exemplaar van 'Rauw, by Gastronomixs'!

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen