woensdag 26 juli 2017

Sambai azijn

Heb je ooit gehoord van sambai azijn? Vandaag vertellen we je meer over deze razend populaire Japanse smaakmaker!


Sambai azijn (sanbaizu) is een Japanse azijn op basis van rijst welke is getrokken met een bouillon, bijvoorbeeld ossenstaartbouillon. Ook zijn er varianten van sambai die zijn getrokken met bonito-bouillon of dashi. Sambai heeft een sterke, fris-zure, hartige umami smaak. 

De sambai wordt tijdens de fermentatie in kleipotten bewaard en om de 3 tot 6 maanden geroerd. Tijdens deze maanden worden de vergistbare suikers omgezet naar ethanol.

Sambai gebruiken in de keuken
In de keuken kan sambai worden gebruikt als zuur component in dressings, het op smaak brengen van sushi-rijst of geserveerd worden als dipsaus bij dumplings en rauwe vis. Maar wat dacht je van sambai bij gekookte groenten, of zoals Joris Bijdendijk van RIJKS* restaurant doet bij knolselderij van het spit? Bas van Kranen van restaurant De Leuf* creëerde eerder een gerecht met ossenstaart, jalapeño, komkommer en sambai azijn; ook een mooie toepassing!

Op zoek naar meer inspiratie? Bekijk hier verschillende Koreaanse dumpling en gyoza waarbij je sambai kan serveren! Wil je meer weten over de Japanse eetcultuur? Ontdek hier de belangrijkste smaken die Japan te bieden heeft.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten