dinsdag 18 juli 2017

Lijnzaad

Wist je dat je een veganistische mayonaise kunt maken met een mix van water en lijnzaad in plaats van ei? Maar ook voor het maken van een krokantje is lijnzaad zeer geschikt. In dit blog vertellen we je meer over lijnzaad! 


Lijnzaad wordt ook wel vlaszaad genoemd en komt van vlasplanten. Het is een klein, taai rood-bruin zaadje wat bestaat uit ongeveer 35% olie, 30% eiwitten 30% vezels. Het heeft een nootachtige, licht bittere smaak. Door de olie is lijnzaad rijk aan omega-3-vetzuren. De vezels in lijnzaad geleren als de lijnzaad gemalen wordt en gemengd wordt met water. Hierdoor ontstaat er een dikke gel. Lijnzaad kan daardoor goed worden gebruikt als emulgator en schuimstabilisator. Gastronaut Gijs Kemmeren maakt van deze eigenschappen gebruik in zijn componenten en gebruikt lijnzaad als vervanger van ei.

Ben je nieuwsgierig geworden naar het recept voor veganistische mayonaise of het recept voor het lijnzaadkrokant dat Gijs met ons deelt? Bekijk ze hier

Geen opmerkingen:

Een reactie posten