donderdag 6 juli 2017

Berenklauw

Dit jaar geven een aantal van de meest fanatieke chefs die we om ons heen verzameld hebben je een kijkje in hun keuken, door het delen van componenten. In één van de componenten die Gastronaut Gijs Kemmeren op dit moment met ons deelt gebruikt hij berenklauw. Heb jij het ooit gebruikt in de keuken?

Er zijn twee verschillende soorten berenklauw, de gewone berenklauw en de reuzenberenklauw. Zoals de naam als zegt zijn de soorten makkelijk te onderscheiden door de grootte, bovendien heeft de reuzenberenklauw rood gevlekte stengels. 

De reuzenberenklauw staat negatief bekend om het sap van de plant, dat schadelijk kan zijn als het in aanraking komt met de huid. De gewone berenklauw wordt circa 1,5 meter hoog. Bij beide soorten moet er worden opgepast met het plukken ervan. 

Voor het gebruik in de keuken wordt de gewone berenklauw gebruikt. Er kan zowel gebruik worden gemaakt van de stengel als de zaden van de berenklauw. De jonge stengels kunnen worden gebruikt voor het blad zich heeft ontvouwd. De zaden van de berenklauw kunnen worden gebruikt in verschillende toepassingen. De smaak komt overeen met die van citroengras, kardemon en mandarijn.

Ben je benieuwd naar het component met berenklauw van Gijs? Bekijk deze hier. Wil je meer zien van de kookstijl van Gijs? Bekijk dan hier de 112 (!) componenten die hij met ons deelt.

3 opmerkingen:

 1. dit is toch echt een gevaarlijke niet eetbare plant dacht ik?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is een gevaarlijke plant, dat zeker. Maar als je er goed mee omgaat kun je het eetbaar maken. Bekijk voor inspiratie de componenten van Gijs!

   Verwijderen
  2. Net als de aardappelplant. Dat is pas echt giftig en dat eten we allemaal;)

   Verwijderen