maandag 23 januari 2017

Zeesla

Deze maand is Jp McMahon van restaurant Aniar* in Galway, Ierland onze gastchef. In twee van zijn composities gebruikt Jp een zeewier, namelijk zeesla. Lees hieronder meer over zeesla en hoe je het kunt gebruiken in de keuken. 

Zeesla, ook wel Ulva Lactuca genoemd, is een zeewier. Zeewier is een verzamelnaam voor verschillende algen. Er zijn meer dan 20.000 soorten algen en de mens eet er daarvan enkele honderden. Zeewier is een belangrijk onderdeel van de Aziatische keuken, maar wordt bijvoorbeeld ook gebruikt aan de Britse kust. Zeewier is onder te verdelen in groen-, rood- en bruinwier. Zeesla behoort tot de groenwieren. Groenwieren lijken van alle zeewieren het meest op landplanten. Zeesla bestaat voornamelijk uit blad en vernieuwt zich snel. Zeesla bevat veel vitaminen namelijk A,B,C en E. Ook bevat zeesla veel jodium.

Zeesla wordt voornamelijk gebruikt in salades en soepen. Doordat wieren drijven in het water bevatten de bladeren weinig taaie steunelementen, dit zorgt ervoor dat ze zacht zijn. De smaak van zeesla heeft wel iets weg van zuring en is licht-zoet, zout en umami. Zeesla is ook na drogen goed bruikbaar en lang houdbaar. Ook kan het een interessante vervanger zijn van zout. 

Benieuwd naar de composities van Jp McMahon met zeesla? Bekijk hier zijn composities. Wil je meer componenten zien met zeewier? Klik dan hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten