donderdag 17 november 2016

Mirin, sushi azijn & rijstazijn

Wellicht ben je wel bekend met mirin, sushi azijn en rijstazijn. Deze producten zijn tegenwoordig in haast iedere keuken te vinden. Maar wat is nou het verschil tussen deze drie?


Laten we beginnen met rijstazijn… Aziatische rijstazijn worden gemaakt van rijst waarin het zetmeel is afgebroken door een schimmelcultuur. De volle en hartige smaak van de azijn ontstaat doordat de granen tijdens het fermentatieproces constant in contact zijn met schimmels, bacteriën en gisten. Deze verrijken de azijn met aminozuren en organische zuren en andere smaakgevers. Aziatische rijstazijn is qua smaak een stuk milder dan Europese rijstazijn.

Het onderscheidt bij Aziatische rijstazijn wordt gemaakt tussen Japanse en Chinese rijstazijn. Japanse rijstazijn is blank en mild van smaak. Chinese rijstazijn kan een zwarte, rode of witte kleur hebben en is sterker van smaak dan Japanse rijstazijn. Dit kleurverschil ontstaat door het gebruik van verschillende soorten rijst.

Naast rijstazijn heb je dus ook nog sushi azijn. Wat het verschil is tussen deze twee? Daar kunnen we kort over zijn! Sushi azijn is gewoon rijstazijn waar al suiker en zout aan is toegevoegd (en geregeld ook smaakversterkers). Hierdoor kun je het meteen gebruiken wanneer je sushi bereidt.

Mirin is geen azijn, maar een Japanse alcoholsoort met een zoete smaak. Mirin wordt gemaakt door gare en geslepen rijst te mengen met een distillaat van sake. Dit distillaat wordt ook wel koji en shochu genoemd. Door het alcoholpercentage van sake fermenteert het niet verder en wordt het zetmeel in de rijst omgezet in glucose. Na het aftappen en klaren van de vloeistof ontstaat er mirin. Mirin heeft een alcoholpercentage van rond de 14% en bevat 10 tot 45% suiker.

Op zoek naar meer inspiratie? Kijk hier om te zien in welke componenten mirin toegepast wordt. Wil je meer sushi-gerelateerde componenten bekijken? Kijk dan hier

Wil je meer weten over de Japanse eetcultuur? Ontdek hier de belangrijkste smaken die Japan te bieden heeft!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten