woensdag 2 november 2016

Food On The Food Edge: over de toekomst van ons eten

Chefs zijn de nieuwe rocksterren! Met de keuken als podium staan ze steeds vaker in the spotlights en je kunt geen blad openslaan of er staat een reportage in met een bekende kok. Chefs hebben een stem gekregen in de wereld, dat is duidelijk. Het klinkt misschien wat zwaar en onwaarschijnlijk maar koks kunnen ook echt een belangrijke bijdrage leveren aan de oplossing van voedselvraagstukken in de toekomst. Meer dan ooit tevoren werd dit duidelijk tijdens het Gastronomisch symposium 'Food On The Edge' wat afgelopen week plaats vond in Galway, Ierland. Gastronomixs was erbij!


Food On The Edge? Het is je vergeven als je het nog niet kent, maar dit is een evenement om in de gaten te houden. Ruim 40 sprekers deelden in 2 dagen hun visie op de toekomst van de gastronomie en ons voedsel in het algemeen. Initiator is de Ierse chef JP McMahon. Hij is een lokale held, en terecht, want hij steekt z’n nek uit voor de Ierse eetcultuur en de ontwikkeling in ons vak wereldwijd. De setting is knus, een klein theater met ongeveer 400 zitplaatsen, de energie is voelbaar. Bijzonder: het programma bevat geen enkele demonstratie! Hier draait alles om het delen van visies en ideeën. We delen graag een beknopte terugblik!

ZERO WASTE. In het geval van Douglas McMaster van restaurant Silo (Brighton, UK) mag je dit heel letterlijk nemen. Hij heeft het voor elkaar gebokst om een keuken te runnen met 0% afval! Door enorm doordacht om te gaan met ingrediënten en het echte afval in de keuken te verwerken tot compost met een speciale machine! Geïnspireerd? Check hier z’n website.

THE GASTRONOMIC MATRIX... Luciana Bianchi is een wereldberoemd (food)journalist en chef die vele boeken schreef. Ze deelde een meeslepend verhaal over de confrontatie die we aan zullen moeten gaan met de waarheid achter onze voedselproductie. Haar vraag aan het publiek: durf jij het aan de rode pil te slikken? Een ijzersterke verwijzing naar de scene uit de film The Matrix waarin Neo de rode 'waarheidspil' slikt. Meer weten over Luciana Bianchi?

TOOLS FOR CHEFS. Namens Gastronomixs stond Inge Meijs op het podium met het thema 'Feeding the world with culinary creativity'. Een verhaal met onze visie over de rol van de chef in de verandering van de balans op het bord. En dat de ontwikkeling van creativiteit daarbij een rol kan spelen, mits chefs de juiste gereedschappen hebben om in te kunnen spelen op deze veranderingen.

NO MORE EXCUSES! Niemand minder dan Massimo Bottura is de 'hoofdact' en hij wordt als een ware popster ontvangen en aangekondigd. Naast de beste chef van de wereld is hij een briljant spreker met een inspirerend verhaal. Hij roept koks op om een bijdrage te leveren aan een betere wereld maar laat vooral zien dat hij de daad bij het woord gevoegd heeft. Zijn stichting 'Food For Soul' omvat diverse projecten waaronder 'Refettorio Gastromotiva', een restaurant midden in de favela’s van Rio de Janeiro. Tijdens de Olympische spelen werd hier verspild voedsel van het Olympisch dorp verwerkt om de arme bevolking te voeden.

ELBULLI 2.0. De Spaanse chef Eduard Xatruch behoorde samen Oriol Castro en Mateu Casanas tot de harde kern van ElBulli. Nu hebben ze samen een restaurant in Barcelona genaamd Disfrutar. Ze hebben de filosofie van Ferran Adria voortgezet en weten nog steeds te verbazen. Klik hier voor een aantal van zijn spectaculaire creaties.

ATSUSHI TANAKA. Gastchef van deze maand is de Japanner Atsushi Tanaka die op het podium in Ierland zijn verhaal deelde over zijn reis over de wereld en hoe hij daarmee een unieke culinaire identiteit ontwikkelde. Bekijk hier drie van zijn spectaculaire creaties.

Nieuwsgierig geworden? Als je meer wil weten over Food on the Edge 2016 of wil kijken naar early bird tickets voor 9 en 10 oktober 2017... Ga dan naar deze website. Wij kijken nu al uit naar volgend jaar!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten