donderdag 8 september 2016

Inktvisinkt

Deze maand kookt gastchef Kemal Demirasal (Alancha) in een van zijn composities met een bijzonder ingrediënt: inktvis met eigen inkt. Inktvisinkt wordt in de keuken gebruikt vanwege zijn donkere kleur en lichtzilte ‘zeesmaak’. Wil je hier meer over weten? Lees dan snel verder…
De inkt van een inktvis dient voornamelijk als beschermingsmechanisme. Zodra de inktvis zich in een gevaarlijke situatie bevindt, spuit hij inkt uit en vlucht. De inkt neemt de vorm aan van een inktvis die in het water blijft hangen, terwijl de inktvis zelf van kleur verandert en ongemerkt wegkomt.

Maar wat maakt die inkt nou zo interessant om toe te passen in bereidingen? Voornamelijk zijn donkere kleur, die het inzetbaar maakt als natuurlijke kleurstof voor bijvoorbeeld pasta en rijst. De inktvisinkt bestaat gedeeltelijk uit slijm, maar vooral uit melanine. Bij de mens komt melanine voor in de huid als kleine korreltjes pigment. Ze zijn donkerbruin tot zwart gekleurd, en hebben als doel de huid te beschermen tegen UV-straling.

De inkt bevindt zich in de inktvis zelf in een klein blaasje, onder de mantel van de inktvis. De inkt wordt meestal pas geoogst zodra de inktvis dood is, omdat de inkt dan geen slijm meer bevat. Inktvisinkt is te koop bij de betere viswinkel, maar is natuurlijk ook te vinden in een niet-schoongemaakte inktvis.

Benieuwd geworden naar het koken met inktvisinkt? Check dan de volgende componenten voor inspiratie: Bouillon van inktvis en black sambuca, Inktvispapier, of Zwarte risotto koekjes

Geen opmerkingen:

Een reactie posten