maandag 22 augustus 2016

Documentaire 'De Boer & de boer'

Fotograaf Sacha de Boer (die samen met Jacob Jan Boerma ook een aantal kookboeken maakte) gaat op zoek naar de oorsprong van de Nespresso Rosabaya de Colombia Grand Cru koffie. 

Sinds 25 juli jl. kun je iedere maand een aflevering zien van de 5-delige documentaire van de reis die Sacha maakte. In de reis van koffiebes tot kopje wordt stil gestaan bij de oorsprong, toekomst, oogst, verwerking en selectie van koffie. 

De koffieplant

De koffieplant is een schaduw plant, hij wordt graag omringd door andere bomen, struiken en planten. Hoe rijker de natuur rondom de koffieplant - des te rijker het aroma. De Rosabaya koffieplant kan tot wel 5 of 6 meter hoog worden en krijgt zijn eerste bloesem na 2 jaar. Daarna bloeit hij 1 of 2 keer per jaar, afhankelijk van de regio. Acht maanden na de bloei vormen zich de bessen. De Rosabaya plant gaat ongeveer 7 jaar mee, omdat de kosten daarna hoger worden dan de opbrengsten.

Het maken van koffie
Koffie ontleent zijn goede eigenschappen aan de grond, weersomstandigheden, variëteit, breedtegraad en hoogte. De koffiebes smaakt het beste als de vrucht perfect rijp wordt geoogst. De bessen worden daardoor op verschillende momenten geplukt. Zo'n 1-2% van alle groene koffie voldoet aan de eisen van Nespresso. De verse rijpe koffiebessen worden op hun piek geplukt en bevatten alle natuurlijke suiker en aromatische profielen voor de beste kwaliteit. De bonen zitten in de bes en worden omringd door een hoornschil. Dit beschermt de boon zodat deze niet breekt tijdens het pellen. De pulp kan verwijderd worden op drie verschillende manieren: de droge-, natuurlijke-, en vochtige methode. Voor de Rosabaya wordt de vochtige methode gebruikt om de beste kwaliteit te behouden, het aroma profiel te verbeteren en defecten te voorkomen. De bonen worden gecontroleerd op 3 variëteiten: overrijp, bonen die drijven en groene bonen. Dit bepaalt de kwaliteit van de boon en de uiteindelijke koffie. De vochtige methode gebruikt een machine om de bes van de boon te scheiden. Tijdens de fermentatie en het wassen wordt het vruchtvlees verwijderd. De pulp wordt bewaard en als mest gebruikt op het land. Dit is een van de voordelen van het Nespresso AAA Sustainable Quality programma, wat controleert op de duurzaamheid van de koffiestruik en koffiewereld. Na 4 wasbeurten is het vlies verwijderd en worden de bonen gedroogd. De bonen worden 100% zongedroogd en dit proces duurt 2 tot 3 weken. Na het drogen worden de bonen gebrand, gemalen en getest voordat ze vervoerd worden naar Europa. Voordat de bonen in zakken gaan en voorafgaand aan en na het transport, worden de bonen nog op aroma gecontroleerd. Dit alles om de perfecte kwaliteit van bes tot kopje te garanderen.

Volg de documentaire op National Geographic Channel, Discovery Channel, 24Kitchen of op de website van De Boer & de boer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten