woensdag 3 augustus 2016

CuliAir


Lage temperatuur garen opnieuw uitgevonden. 

Ben je in voor een echt culinair avontuur? Dan is dit een absolute must do! Onlangs kregen we de kans om deel te nemen aan een ballonvaartdiner van CuliAir: een initiatief van Meesterkok Angélique Schmeinck en BAS Ballonvaarten. Angélique maakt als eerste en enige ter wereld gebruik van de warmte in de ballon en die dient zo twee doelen. Nooit eerder vertoond sinds de uitvinding van de luchtballon in 1783!

Angélique kookt met de hete lucht van de ballon zelf. Ze ziet de ballon als een heteluchtoven en dat geeft natuurlijk enorm veel mogelijkheden. De temperatuur van de lucht in de ballon is rond de 80ºC, perfect dus voor het langzaam garen van vlees en vis. Door de lage temperatuur blijven alle smaken en sappen behouden. Angélique gebruikt hiervoor speciaal ontwikkelde stalen ovenmanden. In de luchtballon zijn temperatuursensoren aangebracht die tijdens het varen zijn af te lezen in de keukenmand. Lage temperatuurgaren opnieuw uitgevonden!

Menu
Op de grond serveert Schmeinck een amuse van verschillende soorten meloen, avocado, serranoham, geitenkaas en dragon. Eenmaal in de lucht wordt in een mum van tijd de keuken opgebouwd. Het is een soort van extreme vorm van catering waarbij iedere vierkante centimeter van de ruimte benut wordt. Ondanks de beperkingen wordt er gekookt als in een toprestaurant met een prachtige kreeftensalade vooraf. De dorade van het tussengerecht wordt gegaard in de ballon en geserveerd met een bouillabaisse-schuim en lamsoren. Het hoofdgerecht bestaat uit twee bereidingen van tamme eend waarvan de borst ook gegaard wordt in de ballon. De cuisson van zowel de dorade als de eend is geweldig! Na de landing is er in de wei nog een dessert met kersen (op en top seizoen!).

Wil jij je culinaire horizon ook letterlijk verbreden en eens deelnemen aan deze ‘once in a lifetime experience’? Neem dan een kijkje op de website van CuliAir.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten