donderdag 28 januari 2016

Marshmallows

Een marshmallow, ook wel spekje genoemd, is een luchtig snoepje dat bestaat uit opgeklopt eiwit, suikerstroop en gelatine. Je kunt er eindeloos op variëren en ze gebruiken in je desserts, maar ook in hartige composities!

Door de naam zou je het niet zeggen, maar de bekende marshmallow komt uit Frankrijk. Oorspronkelijk werden ze gemaakt van gomhoudende wortels van een plant. Deze plant, die familie is van de stokroos, heet in het Engels marsh mallow. Het sap van de plant werd met suiker en eieren gemengd en schuimig geklopt, dit vormde de basis voor de marshmallow. Tegenwoordig is de basis een mengsel van gelatine en eiwit dat gemengd wordt met een suikerstroop. Hier wordt vervolgens lucht in geslagen. Het gelatinegehalte is 2-3%, hierdoor blijft de structuur enigszins elastisch. 

Een mooie basisbereiding voor marshmallows is het onderstaande recept. De werkwijze vind je hier.

450
gram
kristalsuiker
150
gram
eiwit
150
gram
poeder suiker
150
gram
witte wijn of andere smaakgever
1

vanillestokje
35
gram
bladgelatine
Als je de basis onder de knie hebt kun je gaan variëren op smaak, vorm en kleur. Wat dacht je van de volgende smaken:


Hartig: bleekselderij, augurk, komkommer, Parmezaan, rode biet, paprika...
Zoet: apfelkorn, gin-tonic, maïs, rabarcello, banaan, braam, melk...

Een gerecht creëren 
Stel je neemt het component gin-tonic marshmallow, dan kan dit een mooie basis vormen voor jouw dessert (compositie). In MyGSX combineer je dit component gemakkelijk met andere componenten, wij dachten bijvoorbeeld aan de volgende combinatie:


Na het online creëren van een gerecht print je deze gemakkelijk uit en kun je ermee aan de slag in de keuken! Welk gerecht zou jij met een marshmallow creëren? 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten