dinsdag 20 oktober 2015

Vijfkruidenpoeder (five-spice)

Het Chinese kruidenmengsel staat bekend om zijn warme smaak en sterke karakter. Door deze five spice te mengen in marinades of sauzen creëer je diepgang die uiteindelijk leidt tot een vollere smaak. Ontdek in dit blog meer over five spice!

Kassia, kruidnagel, steranijs, venkelzaad en sichuanpeper zijn de basis specerijen uit de five spice. Kassia is een goedkopere versie van kaneel met een meer robuuste uitstraling. In het specerijenmengsel worden alle smaken aangesproken: het zoete van de anijs en kassia, het bittere en scherpe van de kruidnagel en peper en tot slot het fruitige van het venkelzaad en sichuanpeper.

Door de juiste hoeveelheid van elk specerij fijn te malen in de vijzel wordt de juiste combinatie verkregen. Deze verhouding verschilt per smaak van de kok en is dus vrij in te vullen voor jou! Het belangrijkste is dat alle smaken in de specerijenmix terug te vinden zijn.

Naast deze bovenstaande basis specerijen zijn er ook variaties mogelijk met als toevoeging: anijszaad, gemberwortel, zwarte peper, komijn en korianderzaad. Door deze extra specerijen wordt de veelzijdigheid aan smaken nogmaals versterkt.

Five spice wordt ook vaak toegevoegd aan Chinese hoisin, hierdoor krijgt de saus een extra dimensie. Deze zoete/ hartige saus op basis van gefermenteerde sojabonen, rijstazijn, pepers, knoflook en suiker wordt vaak gebruikt in combinatie met pekingeend of varkensvlees.

Voor inspiratie voor het gebruik van five spice, kijk op Gastronomixs.com.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten