donderdag 1 oktober 2015

Airampo

Deze stekelige peer is voor Nederlandse koks een relatief onbekend product. In Peru en omgeving wordt deze cactusachtige op grote schaal gebruikt in vele uiteenlopende bereidingen. Onze gastchef Virgilio Martínez van restaurant Central in de Peruaanse hoofdstad Lima gebruikt de pitten van de vrucht als poeder en kleurstof. Lees in dit blog meer over airampo.

Deze cactus plant groeit in de rots en gravelachtige gebieden in en rondom Peru. Het is een kleine plant die een gele of rode bloem kan bevatten. Daarnaast bevat de plant enkele vruchten, deze zijn groen tot roze aan de buitenkant en bevatten donker rode pitten. Deze pitjes geven een verfrissend effect aan een infusie, ijs of mousse.

Door de fel rode kleur worden deze pitjes ook als poeder of kleurstof gebruikt. Door het spectaculaire en natuurlijke uiterlijk van het poeder valt je gerecht ontzettend op. Ook geven de pitjes hun karakter af aan een droge grondstof. Door zout of rijst te vermengen met de pitjes ontstaat er een nieuwe dimensie aan het gekozen product.

Het verfrissende effect met de knalrode kleurstof geeft deze vrucht een uniek karakter. De mogelijkheden rijken natuurlijk verder dan hierboven beschreven! Gebruik de componenten die Virgilio Martínez met airampo maakt als inspiratiebron en experimenteer verder met airampo!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten