woensdag 9 september 2015

Za'atar

Za’atar, een Oosters specerijenmengsel dat bekend staat om haar aardse en Provençaalse karakter. Het Arabische woord atar, wat geur betekent is uiteindelijk afgeleid van utur; parfum of aroma. De Syrische wilde oregano is het hoofdbestanddeel en belangrijkste smaakmaker in dit geheel. In een compositie van deze maand wordt za’atar gebruikt als smaakmaker in het Libanese gerecht, Labneh.


De Syrische oregano is een zeer aromatische plant die maximaal 50 cm hoog wordt. Zodra de bloei nadert verschijnen er kleine witte bloemen. De beste periode om de blaadjes en bloemen te oogsten is in de nazomer; de plant is op zijn best en de geur is al van ver te ruiken.

Zodra de oogst is voltooid worden de blaadjes gedroogd en vermalen tot een fijn poeder. Dit poeder wordt vermengd met sumak en sesamzaad. Door de toevoeging van de gedroogde zure besjes(sumak) krijgt het mengsel een licht zure smaak, de toevoeging van sesam geeft het mengsel een nootachtige dimensie. Deze drie ingrediënten vormen de Libanese za’atar.

In Syrië en Palestina worden er vaak nog meerdere specerijen toegevoegd voor een breder aroma; majoraan, tijm. Ook bestaat er een variatie met de toevoeging van fleur de sel. Deze mengsels worden vaak gebruikt voor het besmeren van brood en het marineren van vlees.

Het grote voordeel van dit specerijenmengsel is dat het warm en koud gebruikt kan worden. Gebruik en experimenteer met het basis specerijenmengsel: za’atar: voeg bijvoorbeeld extra kruiden of specerijen toe of combineer het met spinaziepoeder.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten