vrijdag 7 augustus 2015

Brie de Meaux

Thomas Bühner*** is deze maand onze gastchef. Eén van de composities die hij deelt is een dessert met wortel en Brie de Meaux. Met deze brie maakt hij ijs, een crème en discs. Vandaag vertellen we je meer over dit ingrediënt.

Deze brie wordt gemaakt van rauwe melk en wordt ook wel de 'koning der kazen' genoemd. Al eeuwenlang wordt Brie de Meaux gemaakt, zelfs al sinds de vroege Middeleeuwen. Bij bijzondere gelegenheden komt deze kaas in Frankrijk op tafel, bijvoorbeeld als afsluiting van een maaltijd na een trouwerij of feestdag. Echte Brie de Meaux wordt maar op één plek gemaakt: in het departement Seine-et-Marne, ten oosten van Parijs. De Brie de Meaux is samen met een andere brie de enige soort met een AOC keurmerk. Een kaas met dit keurmerk moet voldoen aan strenge eisen en mag vaak maar op 1 plek worden gemaakt.

De productie vindt plaats in 6 fabrieken en de melk komt van één boerderij. Voor elke brie (2,8 kg - 35-37 cm) is er 23 liter rauwe melk nodig. Het vetpercentage ligt rond de 45%, die van roombrie op 60%. Na de productie rijpt de brie nog vier weken of langer. 

Bekijk snel de componenten die Bühner met deze bijzondere briesoort maakte!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten