donderdag 16 juli 2015

Kardemom

Ben je al aan de slag gegaan met de componenten van zoete aardappel? Eén van de componenten is een zoete aardappel kardemomsorbet van Bas van Kranen*. Vandaag geven we je wat achtergrondinfo over kardemom!

Kardemom is het zaad van een plant uit de gemberfamilie. Na saffraan en vanille is het de duurste specerij ter wereld. Guatemala is de grootste producent van kardemom. In Scandinavië wordt kardemom veel gebruikt in gebak en in Arabische landen in de koffie.

De kardemomzaadjes zitten in een soort capsule. De capsules worden met de hand geplukt, net voor ze helemaal rijp zijn (dan barsten ze helemaal open). De zaadjes kunnen gedroogd in zijn geheel of gemalen gegeten worden. Er zijn verschillende soorten kardemom, de groene kardemom is het meest bekend. De smaak van kardemom is een beetje wrang, pikant en 'warm'

Zowel in de hartige als in de zoete keuken kan kardemom gebruikt worden. De hele zaadjes (in India meestal met omhulsel) worden vaak gebruikt in curry's, rijst en theemengsels. Gemalen wordt het veel gebruikt in gebak, maar ook in kruidenmengsels als garam massala, baharat, kerrie en Ras el Hanout.

Op Gastronomixs vind je verschillende componenten met kardemom, bijvoorbeeld gel van melk en kardemom en toffeecrème van aardpeer en kardemom. Meer componenten met kardemom vind je hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten