donderdag 18 juni 2015

Shabu shabu

Afgelopen maandag is het schema van dikke lende online gegaan! Eén van de componenten is shabu shabu. Deze bereiding is klassiek Japans en vandaag vertellen we je er meer over.

Shabu shabu is klassiek dun gesneden rundvlees (vis of groente) dat aan tafel wordt gegaard in bouillon. Het lijkt op sukiyaki, maar shabu shabu is hartiger en minder zoet. Het gerecht werd in de 20e eeuw voor het eerst onder deze naam gemaakt in een restaurant in Osaka (Suehiro, mocht je er in de buurt zijn). Al veel eerder werd deze manier van bereiden gebruikt, geïnspireerd op de Chinese hotpot. 

Klassiek wordt shabu shabu bereid met dungesneden rundvlees, maar er bestaan ook varianten met varkensvlees, krab, kip, lam, eend of kreeft. Voor het rundvlees wordt vaak ribeye gebruikt, maar ook de dikke lende is er geschikt voor. Meestal wordt het geserveerd met tofu en ingrediënten als ui, wortel, shiitake, enokitake en nori. Sommigen serveren noedels of gestoomde witte rijst bij de shabu shabu.

De bouillon wordt meestal gemaakt met kokend water, dashi en kombu. Na het koken van het vlees/groente wordt deze nog gedipt in ponzu of sesamsaus. 

Op Gastronomixs hebben we naast de dikke lende shabu shabu style ook een shabu shabu van Sint Jakobsschelpen! Welk gerecht zou jij met shabu shabu creëren?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten