dinsdag 23 juni 2015

Kebab

Gisteren is het schema van lam online gegaan! Samen met studenten van de Cas Spijkers Academie in Breda gingen we op zoek naar zowel klassieke als wereldse bereidingen van lam. Onder de componenten vind je ook lams sis kebabs. Met dit blog vullen we jouw warenkennis over kebab aan!

Kebab betekent niets meer of minder dan gebakken vlees (traditioneel lam in Turkije). Als je het in Europa over kebab hebt wordt veelal de Turkse döner kebab bedoeld, als je het in Amerika over kebab hebt wordt er shish kebab onder verstaan. Döner kebab betekent letterlijk: draaiende kebab. Dit verwijst naar het in laagjes gestapelde vlees dat gedraaid wordt tijdens het grillen en vervolgens eraf gesneden wordt. Er zijn varianten met kip, lams- en rundvlees, klassiek geserveerd met pitabrood en een salade. Bekende afleidingen van de döner kebab zijn gyros, shawarma en tacos al pastor. Shish (of sis) kebab verwijst naar een spies waar het vlees aan het zit wanneer het gebakken wordt.

Als je ooit in Turkije bent geweest weet je dat er nog veel meer soorten kebab zijn, niet alleen van vlees maar ook van vis en groente. Enkele voorbeelden met vlees zijn:
- Adana kebab = is met de hand gehakt vlees dat gevormd is om een spies en vervolgens gegrild. Deze variant is meestal vrij pittig.
- Iskender kebab = klassiek gemaakt van dunne plakken lamsvlees, geserveerd met lavash, warme tomatensaus, schapenboter en yoghurt.
- Ciger kebab = gemaakt van lamslevers, fijngesneden met kruiden en gegrild op een spies geserveerd met brood, gegrilde groente en salade.
- Patlican kebab = gemarineerd kebabvlees met aubergines geserveerd op brood met yoghurtsaus.

Een perfecte saus voor bij kebab is caçik, die vaak verbasterd wordt tot knoflooksaus. Creëer in MyGSX je eigen compositie met kebab in de hoofdrol! Bijvoorbeeld met componenten van sla, aardappel en citrus.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten