donderdag 28 mei 2015

Gevogelte in zijn geheel bereiden

Kip, eend, kalkoen, kwartel, duif en fazant. Dit gevogelte kun je perfect gebruiken om in z´n geheel te bereiden. Door alle spierstukken aan het karkas te laten zitten blijven ze langer sappig en krijgen meer smaak!

Voorbereiding

Maak het gevogelte schoon en ontdoe het van de ingewanden. Prepareer het gevogelte als een koffer (en coffre): verwijder het bovenste stuk van de poten en vleugels. Verwijder de kop en eventuele achtergebleven haartjes. Het gevogelte is nu panklaar.

Bereiding
Met deze bereiding zorg je ervoor dat je gevogelte de juiste gaarheid en smaak heeft en vooral sappig blijft. Klein gevogelte zoals de eend, kwartel, duif en fazant kun je kort aanbakken voordat het de oven ingaat. Bak in olie en voeg steeds klontjes boter toe. Arroseer met een lepel totdat alle kanten goudbruin zijn. Haal geregeld uit de oven om verder te arroseren.

Groot gevogelte bak je bij een lange bereiding in de oven. Het grote gevaar is dat het vlees uitdroogt: breng boter en kruiden aan onder en over de huid van het gevogelte. Bedek het eventueel ook met vetspek. Vul het gevogelte met groente, kruiden en andere aromaten. Gebruik deze na de bereiding voor het maken van je saus!

Ter inspiratie hier een filmpje van ***chef Gorden Ramsay: kerst bereiding van kalkoen!Voor nog meer bereidingen van gevogelte kun je natuurlijk terecht op Gastronomixs.com: eend, kip en kwartel!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten