donderdag 21 mei 2015

Duurzaamheidskeurmerken bij vis

Op Gastronomixs wordt bij elke vissoort naast het componentenschema het seizoen aangegeven. Naast seizoen kun je bij het kopen van vis ook letten op bepaalde keurmerken, maar wat houden deze keurmerken precies in?

Bij het kopen van vis is het belangrijk dat deze in het seizoen is. Buiten het seizoen bevindt de vis zich in het paaiseizoen. In dit seizoen zal de vis vol zitten met kuit die uiteindelijk zal zorgen voor nieuwe aanwas in de zee. Gebruik bijvoorbeeld de fish calendar van Vis en Seizoen voor een volledig overzicht.

Keurmerken zijn in het leven geroepen om een balans te houden tussen vispopulatie en menselijke consumptie. Deze wordt in gevaar gebracht door bijvangst, niet duurzame vismethoden en vissen in het verkeerde seizoen. De twee belangrijkste keurmerken zijn:

1. MSC keurmerk (wilde vissoorten).
MSC staat voor Marine Stewardship Council, deze organisatie beheert en ontwikkelt dit keurmerk. Om dit keurmerk te krijgen moet een visserij aan een bepaalde standaarden voldoen:
- het visbestand moet gezond zijn, geen overbevissing
- de visserij mag geen grote negatieve effecten hebben op het ecosysteem
- de visserij moet goed beheerd worden.  
Jaarlijks worden visserijen met dit keurmerk gecontroleerd. 

2. ASC keurmerk (gekweekte vissoorten).
ASC staat voor Aquaculture Stewardshop Council. Deze vis komt uit kwekerijen waar goed omgegaan wordt met de natuur, ook zijn er bij dit keurmerken richtlijnen op het gebied van sociale omstandigheden voor arbeiders. Kweekvis wordt gevoed met wilde vis die uiteraard ook gevangen moet worden. Kweekvissen zitten vaak in een kleine bassins opgesloten, hierdoor ontstaan sneller ziektes. Het ASC keurmerk heeft ook regels ingesteld voor duurzamer visvoer en antibiotica gebruik (vermindering ziekte) binnen de vis bassins.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten