woensdag 6 mei 2015

Duindoornbes

Het donkeroranje besje met zijn ongekende capaciteiten. Je smaakpapillen slaan op hol bij het eten van deze prikkelende, zure vruchtjes. In combinatie met zware, vette elementen in je gerecht biedt deze vrucht de juiste frisheid en balans. In dit blog lees je alles over deze super gezonde vrucht!

Groei en oogst
Zoals de naam al verklapt groeit de bes op de kalkrijke en open duinen langs de Nederlandse stranden. De struiken groeien in de rest van de wereld vooral in open vlaktes en in rivieroevers. Ze zijn goed bestand tegen de harde wind, zout en het stuiven van zand. De duindoornbes is vijf jaar na planting geschikt om te oogsten. Het oogsten(vanaf eind augustus) van de bessen worden bemoeilijkt door de grote doornen rondom de bessen. Een goede tip is om een aantal takken van de struik af te knippen en daarna snel in te vriezen. Zodra de takken volledig bevroren zijn, kun je de duindoornbessen er gemakkelijk vanaf tikken.

Sap en olie
De duindoornbes zorgt voor frisheid, balans en kleur. Door zijn gele tot donker oranje kleur geeft de vrucht je gerecht een kleurrijk en zomerse sfeer. Tevens is deze bes een goed alternatief voor citrus of azijn. Door het vruchtvlees te persen krijg je een vloeistof met een hoge zuurgraad. In combinatie met andere ingrediënten is dit sap te combineren in een dressing, vinaigrette, mousse, créme, marinade, ijs of gel.

De olie van de duindoornbes wordt verkregen door de pitjes te forceren. Hierdoor komt de olie vrij en deze wordt opgevangen. Deze olie is iets milder dan het sap en kan gebruikt worden in een dressing of vinaigrette.

Op Gastronomixs.nl is de duindoornbes verwekt tot een gel in de compositie van ***chef Jacob Jan Boerma van De Leest! Welk component zou jij met deze bes maken?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten