maandag 16 maart 2015

Wereldsmaken: Zuid-Afrika


Een overzicht van de meest gebruikte ingrediënten per productcategorie. Deze producten kunnen dienen als inspiratiebron voor je componenten en composities. 


Groenten.

Bieten, wortels, kool, pompoen, aardappelen, ui, morogo, zoete aardappel, groene pepers, avocado, maïs, bonen, aardappels, komkommers, pompoen, erwten, spinazie, asperges, kropsla, olijven, artisjok, aardpeer, aubergine, avocado, taugé, sperziebonen, limabonen, rode biet, broccoli, spruitjes, witte kool, wortels, bloemkool, bleekselderij, knolselderij, andijvie, prei, sla, mais, champignons, uien, pastinaak, groene paprika, radijs, spinazie, zoete aardappel, tomaten, raap, waterblommetjie, veldkool, duivenerwt. 

Fruit.

Abrikozen, sanspek cantaloupe, kokos, Ananas, baobab, citroen, sinaasappel, bananen, kweeperen, pruimen, appels, peren, kersen, druiven (walthamcross), meloen, bakbananen Overig: rozijnen, vijgen.

Vlees, wild & gevogelte.

Vlees: lamsvlees, rundvlees, schapenvlees, varkensvlees. Wild: hert, steenbok, grysbok, bushbuck, zebra, impala, buffel, krokodil, konijn. Gevogelte: kip, eend, parelhoen. Overig: pens, struisvogel, koeienmaag, levertjes, schildpad. Bereidingen: biltong, boerewors.

Vis, schaal- & schelpdieren.

Vis: zeesnoeck, schelvis, heek, kabeljauw, zilvervisjes, tong, ansjovis, maanvissen, galjoen, elf, geelbek (zalm), harder, brasem, haring, maasbanker, makreel, zeeduivel, snoek, tonijn, yellowtail, forel, karper, baars, paling, zalm, zeeduivel. Schaaldieren: krab, rivierkreeft, langoustine, garnalen. Schelpdieren: mosselen, oesters, abalone, kokkels. Overig: octopus, inktvis, calamari.

Vetten & oliën.

Vetten: boter, schapenvet. Oliën: palmolie, olijfolie, sesamolie. 

Noten, zaden & granen. 

Noten: pinda’s, kastanjes, amandelen, pinda’s, tijgernoot. Granen: gierst, rogge, gerst, haver, boekweit, gort, maïs, tarwe, sorghum. 

Dranken.

Rooibosthee komt van de westelijke kaap. In Zuid-Afrika word veel bier gedronken; Castle, Lion, Ohlssons, Hansa. Ook is er een inheems bier Maheu wat gemaakt wordt van sorghum. Wat nogal zuur smaakt en dik is. Daarnaast is Zuid-Afrika bekend om zijn mooie wijnen uit de wijnstreken rondom Kaapstad.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen