maandag 16 maart 2015

Wereldsmaken: Scandinavië

Een overzicht van de meest gebruikte ingrediënten per productcategorie. Deze producten kunnen dienen als inspiratiebron voor je componenten en composities. 

Groenten. 

Aardappels, bloemkool, boerenkool, broccoli, bruine bonen, cantharel, champignons, Deense aspergeaardappel, erwten, gele bieten, ijsbergsla, kappertjes, kapucijners, knolselderij, komkommer, koolraap, mierikswortel, paddenstoelen, pastinaak, raap, rode bieten, rode kool, spinazie, spitskool, spruitjes, tuinbonen, uien, wortels. Overig: korstmos (IJsland)

Fruit.

Aardbeien, abrikozen, appel (Ingrid Marie, Gravensteiner) bosbessen, bramen, cloudberry, framboos, kersen, kruisbessen, lijsterbessen, lingonberries (vossenbessen), pruimen, rabarber, rode bessen, rozenbottels, sinaasappel. Overig: krenten, rozijnen. 

Eieren.

Eendeneieren, fulmar eieren, ganzeneieren, kippeneieren, meeuweneieren, stormvogel eieren, zeekoet eieren (IJsland).

Vlees, wild en gevogelte.

Vlees: kalfsvlees, lamsvlees, rundvlees, schapenvlees, varkensvlees. Gevogelte: eend, ganzen, hazelhoen, houtsnip, kip, papegaaivogel, zeekoet. Wild: eland, hert, rendieren. Overig: lever, nieren. Bereidingen: bloedworst, cognacsmedwurst (Zweden), Fleskepølse (Noorwegen), hot dogs, paté, saucijsjes, worstjes.

Vis, schaal- & schelpdieren.

Vis: baars, blankvoorn, dunliharder, forel, gevlekte lipvis, grote marene, haring, heilbot, kabeljauw, kippers, koolvis, makreel, paling, rode zeebrasem, schelvis, schol, skrei, snoek, sprot, stokvis, tarbot, tonijn, zalm, zeeduivel, zeetong. Schaaldieren: garnalen, kreeft, schaalhoren, scheermessen. Schelpdieren: Deense limfjord oesters, Noordzeemosselen. Overig: bleak roe kaviaar, kuit, walvis, zeehonden.

Zuivel & kaas.

Zuivel: filmjölk, geitenmelk, gräddfil, karnemelk, koeienmelk, rømme, room, schapenmelk, surmjölk, ymer, zure room. Kaas: Blue Castello, danbo, Danish Blue, esrom, fjäll brynt, fontal, gjetost, hardanger, havarti, herrgårdsost,maribo, prästost, ridder, samsø, skyr, västerbotten.

Vetten & oliën.

Vetten: boter, eendenvet, ganzenvet, margarine, reuzel, suet, walvisvet, zeehondenvet. Oliën: visolie (Denemarken). 

Noten, zaden & granen. 

Noten: amandelen. Zaden: maanzaad, lijnzaad. Granen: gerst, haver, rogge, semolina, tarwe.

Dranken.

Jaffa: sinaasappel frisdrank, melk, Kotikalja, gefermenteerde rogge-mout drank, sockerdricka. Alcoholhoudende dranken: lättöl is een licht bier. Starköl is een moutdrank met meer dan 3,5% alcohol. Folköl ‘normaal’ bier, sahti bier. Sterk alcoholische dranken: Salmiakkikossu (Finland) een mix van Viina en gezouten drop. Aquavit een neutraal likeur op basis van aardappel of granen en wordt voor het bottelen op smaak gebracht. Gammel Dansk, bitter licht zoet kruidendrank. Moonshine. JAloviina (Finland) gemaakt van geïmporteerde brandy, graanlikeur en gecarameliseerde suikers. Zweedse punsch; zoet likeur gebaseerd op arrack: gemaakt van rijst of molasse en de sap van kokosbloemen wat gefermenteerd is. Punsch wordt gemaakt van arrak, zwarte thee, suiker en citroen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen