maandag 16 maart 2015

Wereldsmaken: Midden-Oosten

Een overzicht van de meest gebruikte ingrediënten per productcategorie. Deze producten kunnen dienen als inspiratiebron voor je componenten en composities. 

Groenten. 

Aardappelen, artisjok, aubergine, biet, bindsla, bloemkool, bonen, charleston paprika (Turkije), cichorei, courgette, dolmar paprika, favabonen, kikkererwten, knoflook, knolselderij, komkommer, koolsoorten, linzen, little gem, Manzanilla olijven (Israël), Marmara olijven (Turkije), okra, olijven, paddenstoelen, paprika, postelein, rabarber, radijs, rapen, rucola, snijbiet, sperziebonen, spinazie, tomaten, tuinbonen, Turkse pepers, uien, venkel, waterkers,witte bonen, woestijntruffels (Syrië), wortels, wurtz avocado (Israël), zoete aardappel. Overig: wijnbladeren. 

Fruit. 

Aardbeien, abrikoos, appels, citroen, dadels, druiven, gele netmeloen, granaatappel(pitten), kersen, kweeperen, limoen, mabruka mango, mandarijn, meloen, moerbei, ogenmeldoen, palmer mango, perziken, pomelo, pruimen, rode en gele framboos, sinaasappel, sindri mango, sweetie, vijgen, watermeloen, zure kersen (morellen), zuurbes. Overig: gedroogde vruchten, izmirvijgen, rozijnen. 

Vlees, wild & gevogelte. 

Vlees: geitenvlees, lamsvlees, rundvlees, schapenvlees. Wild: haas, hert, kameel, konijn, paard. Gevogelte: eend, gans, kalkoen, kip, piepkuiken, rijstvogel. Overig: orgaanvlees; lever, hersenen, darmen, pens, zwezerik, tong, niertjes. Vleeswaren: bastourma, Ma’ahani, Pastrima, Soujok.

Vis, schaal- & schelpdieren. 

Vis: ansjovis, makreel, rode mul, sardientjes, tarbot, tonijn, wijting, zeebaars, zonnevis. Schaaldieren: king prawn garnalen, krab, tijgergarnalen. Schelpdieren: coquilles, mosselen, scheermessen. Overig: inktvis, zee-egel.

Zuivel & kaas.

Zuivel: ackawai, aricheh, buffelmelk, buffelroom, chelal, creme fraiche, geitenmelk, kefir, kwark, labneh, nabulsi, schapenmelk, slagroom, yoghurt. Kaas: chankliche, feta, geitenkaas, halloumi, schapenkaas, shanklish.

Vetten & Oliën.

Vetten: aliya (staartvet van schapen), boter, geklaarde boter, lamsstaartvet, schapenboter. Oliën: olijfolie, plantaardige olie.

Noten, zaden & granen. 

Noten: amandelen, cashewnoten, hazelnoten, kastanjes, pecannoten, pijnboompitten, pistachenoten, pompoenpitten, walnoten. Zaden: anijszaad, maanzaad, nigellazaad, sesamzaad. Granen: bulgur, couscous, freekeh, gerst, gierst, mais, rijst, rogge, Sadri rijst (Iran), tarwe. 

Dranken:

  • Libanon: koffie, (munt) thee, anijsthee, limonade. Arak; Libanees likeur dat naar anijs smaakt. Sousse, een drankje van zoethout. Druivensoorten voor wijnproductie: cinsault, carignan, obeideh, merwah. 
  • Iran: Sharbet; suikerwater met ijs en fruit. Sekanjebin: suikerwater met ijs, munt en azijn. Âbdugh is een zoute yoghurt of karnemelk aangelegd met water. 
  • Afghanistan: groene thee met kardemom. 
  • Israel: sahlab.
  • Turkije: Raki is een anijslikeur. Ayran, gekoelde zoute yoghurtdrank. Sumakdrank, kersenwijn, rozenwater.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten