maandag 16 maart 2015

Wereldsmaken: Japan


Een overzicht van de meest gebruikte ingrediënten per productcategorie. Deze producten kunnen dienen als inspiratiebron voor je componenten en composities.

Groenten.

Aardappelen, andoorn, asperges, aubergine, azukibonen, bamboespruiten, bosui, daikon (rammenas), gember, gobo (Japanse schorseneer), kabocha pompoen, kliswortel, komkommer, kool, lotuswortel, peultjes, prei, raap, radijs, schorseneren, sojaboontjes (edamame), spinazie, sugar snaps, wortels, yam, zoete aardappelen. 

Paddenstoelen.

Beukenzwam, enokitake, gele oesterzwam, hohshimeji, nameko, oesterzwam, pruikzwam, shii-take, tropische beurszwammen.

Fruit.

Appels, citroen, fude ( ovale gele kaki), harry pickstone pruimen, honingmeloen, hosui, Japanse wijnbessen, kersen, kumquat, peer (nashi), pruimen, santa rosa pruimen, satsuma sierkwee, sudachi, yuzu, watermeloen, witte moerbei.

Vlees, wild & gevogelte.

Vlees: kobe vlees, rundvlees: Wagyū, varkensvlees. Gevogelte: eend, kip. 


Vis, schaal- en schelpdieren.

Vis: alfoncino, bonito, fugu-vis (kogelvis), geep, griet, haring, heilbot, makreel, paling, red snapper, rotsschar, sardientjes, schol, tarbot, tongschar, tonijn, zalm (keta), zeebaars, zijdesnapper, zonnevis, zwaardvis. Schaaldieren: bidsprinkhaankreeft, garnalen, koningskrab, krab, kreeft, scampi, surimi (krabsticks), tijgergarnaal. Schelpdieren: abalone, akagai, coquille, hamaguri, kokkels, mosselen, oester, quahog, strandgraper, tapijtschelp, venusschelpen. Overig: blauwe haai, haringkuit, kaviaar, octopus, pijlinktvis, zalmkuit, zee-egel.

Vetten & oliën.

Vetten: boter, ossewit. Oliën: kokosolie, plantaardige olie.

Noten, zaden & granen.

Noten: ginkgo-noten, kastanje. pinda’s, walnoten. Zaden: wit en zwarte sesam. Granen: boekweit, rijst: akitakomachi, koshikari, nishiki, sushirijst, shinode, shiragiku, zoete kleefrijst (mochigme). tarwe. 

Dranken.

Groene thee, mugischa (thee van geroosterde gerst), matcha. Alcohol houdende dranken: Sake, Shōchū, Shirosake: zoete sake met rijstemout, Mirin.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen