maandag 16 maart 2015

Wereldsmaken: India

Een overzicht van de meest gebruikte ingrediënten per productcategorie. Deze producten kunnen dienen als inspiratiebron voor je componenten en composities. 

Groenten. 

Aardappels, aubergine, avocado’s, bladgroenten, blauwe kikkererwten, bloemkool, bonen, broccoli, chilipepers, courgette, dadels, eieren, erwten, gele linzen, gele spliterwten, groene chilipepers, kikkererwten, knoflook, komkommer, kool, maïs, mungbonen, okra, paprika, pompoen, postelein, radijs, rode biet, rode wortels, snijbiet, spinazie, spliterwten, simbonen, taro, tomaten, ui, yam. 

Fruit. 

Bananen, bessen, citrusvruchten, citroen, granaatappels, kokos, longan, mango’s (alphonso, sindri), moerbeibessen, papaja’s, peren, watermeloen. Overig: kokum, gedroogde abrikozen, rozijnen. 


Vlees, wild & gevogelte.

Vlees: geitenvlees, lamsvlees, schapenvlees. Rundvlees en varkensvlees wordt minder gegeten naar aanleiding van geloof. Gevogelte: kip (altijd zonder vel). Overig: orgaanvlees (levertjes, zwezerik).

Vis, schaal- & schelpdieren.

Vis: braam, bungelvis, griet, heilbot, schelvis, tong, zalm, zeebaars, zeeduivel. Schaaldieren: garnalen.

Zuivel & kaas.

Zuivel: buffelmelk, crème fraîche, karnemelk, koemelk, kokosmelk, melkcustard, room, khadi dahi (uitgelekte yoghurt), yoghurt. Kaas: chenna en paneer. 

Vetten & oliën.

Vetten: boter, geklaarde boter (ghee). Oliën: arachideolie, druivenpitolie, kokosolie, koolzaadolie, sesamolie.

Noten, zaden, granen & brood.

Noten: amandelen, cashewnoten, pinda’s, pistache, walnoten, waterkastanjes. Zaden: nigellazaad, wit maanzaad. Granen: gierst, linzen, maïs, rijst (five-star en supreme basmati), tarwe. Overig: besan (kikkererwtenmeel). Brood: paratha, lucchi, nan, kulcha, pappadums.

Dranken. 

Kokos- en Cashew-Fenni; likeur van gefermenteerd sap, kan puur gedronken worden maar ook in combinatie met limoensoda en ijs. De cashew-fenni wordt gebruikt als marinade voor zeevruchten. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten