maandag 16 maart 2015

Wereldsmaken: Griekenland



Een overzicht van de meest gebruikte ingrediënten per productcategorie. Deze producten kunnen dienen als inspiratiebron voor je componenten en composities.

Groenten.                  

Artisjok, aubergine, citroen, courgette, gigantes (droge tuinbonen), kikkererwten, knoflook, komkommer, kool, okra, olijven (groene, zwarte, kalamata), pompoen, postelein, puntpaprika, radijs, rapen, rode biet, rucola, selderij, snijbiet, spinazie, tomaten, uien, venkel, wortels. Overig: vijg-, kool- en wijnbladeren.

Fruit

Abrikoos (tyrinthos), citroen, druiven, kersen, kiwi, kweeperen, (water)meloen, perzik (junegold), pruimen, vijgen. Overig: krenten, rozijnen.

Vlees, wild & gevogelte.

Vlees: geitenvlees, lamsvlees, rundvlees, varkensvlees. Wild: haas, hert, konijn. Gevogelte: eend, fazant, kip, kwartel. Orgaanvlees: voornamelijk van het lam, hart, ingewanden, lever, longen, milt, nieren, zwezerik. Overig: kikkers, slakken. 

Vis, schaal- & schelpdieren.

Vis: ansjovis, brasem, forel, harder, kabeljauw, karper, makreel, paling, sardientjes, tonijn, zalm, zeebaars. Schaaldieren: garnalen, krab, kreeft, rivierkreeft. Schelpdieren: coquilles, kokkels, mosselen, oesters. Overig: inktvis, octopus. 

Zuivel & kaas.

Zuivel: geitenmelk, kwark, schapenmelk, slagroom, yoghurt. Kaas: anari, anevato, anthotiro, batzos, feta, gerookte metsovone, halloumi, kasseri, kefalotiri, manouri. 

Vetten & oliën.

Vetten: boter (staka), geklaarde boter. Oliën: olijfolie: adramitiani, kolivi, koroneiki.

Noten, zaden & granen.

Noten: amandelen, hazelnoten, kastanje, pijnboompitten, pistache, walnoten. Zaden: sesamzaad. Granen: amaranth, bulgur, couscous, custard, gerst, gierst, semolina, tarwe.

Pasta, deeg & brood.

Filodeeg, herisia makaronia, hilopites, makaroni kofto, manti (ravioli), orzo (kritharaki), pita brood, trahana.

Dranken.

Wijn: Retsina, Samos Muscat. Sterke drank: Ouzo, tsipouro, tsikoudia, mavrodaphne (lijkt op port). Metaxa brandy. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten