donderdag 26 maart 2015

Sashimi

Sinds afgelopen maandag hebben we er weer een nieuw componentenschema van vis bij! Je vindt bij ons nu ook 12 bereidingen van heilbot. Een van deze bereidingen is sashimi van heilbot. In deze blog vertellen we je hier meer over!

Sashimi is een Japans gerecht van verse rauwe vis en schelpdieren. Deze worden met een zeer scherp mes in dunne plakken gesneden. Sashimi kan geserveerd worden met verschillende sauzen zoals sojasaus of ponzu met bijvoorbeeld gember en wasabi. Soms wordt er een garnering gebruikt als daikonradijs, nori of shiso. Het belangrijkste verschil met sushi is dat de vis het hoofdcomponent is zonder rijst of zeewier (tenzij gebruikt als garnering).

Als vissoorten worden vrijwel alleen zeevissen gebruikt. Dit komt omdat je bij het eten van rauwe zoetwatervissen gevaar loopt op infectie met parasieten. Toch wordt zalm tegenwoordig ook als sashimi gegeten, dit kan nadat deze kort is bevroren.

Klassiek is de sashimi de eerste gang van een Japans diner. Ook wordt het als hoofdgerecht gegeten in combinatie met rijst en misosoep (in verschillende kommen). In elk geval eet je sashimi voor andere gerechten met een sterke smaak.  De afmetingen van sashimi verschillen, deze is natuurlijk ook afhankelijk van de soort vis of schelpdier. Veelal wordt uitgegaan van 2,5 bij 5 bij 0,5 centimeter.

Op Gastronomixs vind je naast de sashimi van heilbot ook de componenten sashimi van kabeljauw met lobbige dashi room en sashimi van kreeft gedipt in kreeftenbouillon. Ook laten we je zien hoe je sashimi in een compositie kun gebruiken! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten