donderdag 19 maart 2015

Oestersaus

Afgelopen dinsdag hebben we het componentenschema van asperge eens een update gegeven! We laten je nu ook de mogelijkheden met groene asperges zien. Wat dacht je van een klassieke Chinese bereiding? Dit component bevat oestersaus, vandaag vertellen we je meer over dit ingrediënt.

Oestersaus komt uit de Kantonese keuken (Zuid-China). Het verhaal gaat dat Lee Kam Sheung (oprichter van het merk Lee Kum Kee) visser was en gekookte oesters en oestersoep verkocht. Per ongeluk liet hij de soep veel te ver inkoken waardoor er een stroperige, zoete en hartige massa ontstond. De oestersaus die je tegenwoordig koopt bevat een minimale hoeveelheid ingekookt oesterextract (soms zelfs geen!) aangevuld met sojasaus of water, zout, suiker, smaakversterker en een bindmiddel.

De smaak is zowel hartig en zout als zoet en zeker niet vissig. Je gebruikt het in de keuken als smaakversterker in bijvoorbeeld wokgerechten, dressing of marinades. En natuurlijk bij de bereiding van de beroemde 'oesters nam kee'.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen