donderdag 12 maart 2015

Filodeeg

Deze maand is het schema van gamba online gegaan! Tussen de componenten vind je onder andere gamba in filodeeg. Een bijzonder deeg uit het Midden-Oosten, waar we je vandaag wat meer over vertellen!

Er zijn verschillende recepten te vinden voor filodeeg. De basis is bloem, water, een kleine hoeveelheid olie en raki of witte azijn. Sommige recepten bevatten ook nog ei. Zelf filodeeg maken kan, maar is zeer tijdrovend en vergt enige oefening. 

Voor patisseriebereidingen worden de dunne vellen filodeeg laagje voor laagje gestapeld met daartussen gesmolten boter. Dit is ook direct het grootste verschil met bladerdeeg, daar wordt de boter in grote hoeveelheid in een dikke plak deeg gevouwen en dit wordt vervolgens getoerd. Filodeeg droogt erg snel uit, zorg er altijd voor dat de vellen die je niet gebruikt bedekt zijn. 

Klassieke bereidingen met filodeeg zijn baklava, spanakopita, börek en apfelstrudel. Ook zijn er over de wereld diverse afleidingen te vinden van filodeeg: yufka (Turkije) en bijvoorbeeld petë (Albanië).

Ook in de hartige keuken is filodeeg goed te gebruiken, op Gastronomixs vind je onder andere de volgende componenten:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten