maandag 16 maart 2015

Wereldsmaken: Nederland

Een overzicht van de meest gebruikte ingrediënten per productcategorie. Deze producten kunnen dienen als inspiratiebron voor je componenten en composities. 

Groenten. 

Aardappelen (bintje, désirée, primura ukama), andijvie, asperges, augurken, bananensjalotjes, boerenkool, bietjes, bruine bonen, chaser tomaat, crispsla, eieren, erwten, ferrari tomaat, kapucijners, koolraap, koolsoorten, knolselderij, krobsla, krulsla, master f1 tomaat, milde rode paprika (punt), novita sla, oesterzwammen, oranje zoete paprika, pastinaak, peultjes, pluksla, prei, raapsteeltjes, radijs, ronde minipaprika, schorseneren, sla, snijbonen, sperziebonen, spinazie, spliterwten, spruitjes, tuinbonen, witte bonen, witlof, wortels, zwartpaarse puntpaprika, zwarte zoete paprika. 

Fruit. 

Aardbeien, appels, bramen, frambozen, kersen, kweeën, mispels, peren, pruimen, rabarber, rode bessen, zwarte bessen.

Vlees, wild & gevogelte. 

Vlees: lamsvlees, paardenvlees, rundvlees, varkensvlees. Wild: hazen, herten, konijnen, reeën, wild zwijn. Gevogelte: duiven, eend, fazant, ganzen, haantjes, kalkoen, kippen, korhoenders, kuikens, patrijs. Bereidingen: blinde vinken, slavinken. Vleeswaren: balkenbrei, bloedworst, ossenworst, nagelhout.

Vis, schaal- en schelpdieren.

Vis: baars, brasem, forel, geep, griet, haring, heilbot, kabeljauw, karper, koolvis, makreel, paling, rode poon, rog, schar, schelvis, schol, snoekbaars, spiering, sprot, tarbot, tong, tonijn, wijting, zalm. Schaaldieren: garnalen, krab, kreeft. Schelpdieren: kokkels, Noordzeemosselen, Zeeuwse oesters. 

Zuivel & kaas. 

Zuivel: geitenmelk, karnemelk, koeienmelk, schapenmelk, vla, yoghurt. Kaas: Bastiaansen blauwe, blauwklaver, boeren sleutelleidse, charmeux, doruvael, edammer, favorel, Friese kruidnagelkaas, geitenrol, lady’s blue, Limburgse geitenkaas, meikaas, messeklever, Old Amsterdam, terra cotta.

Vetten & Oliën.

Vetten: boter, margarine, reuzel. Oliën: olijfolie, zonnebloemolie. 

Noten, zaden & granen.

Noten: kastanje, pijnboompitten, walnoten, zonnebloempitten. Granen: boekweit, gerst, haver, rogge, tarwe. 

Dranken.

Typische dranken die gedronken worden in Nederland, die tevens gebruikt kunnen worden om mee te koken; advocaat, jenever, kruidenbitter.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen