donderdag 12 februari 2015

Buchu, baobab en heuningbos

Deze maand is een van 's-werelds beste (vrouwelijke) chefs onze gastchef, namelijk de Nederlandse Margot Janse van The Tasting Room in Zuid-Afrika. Ze kookt veel met typisch Afrikaanse ingrediënten, zoals je in de composities die ze deelt kun zien. Vandaag vertellen we je wat meer over een paar van deze ingrediënten. 


Buchu
Bucho, of Bucco, is een kleine struik met witte bloemen. De geur van de plant doet denken aan zwarte bessen. De bladeren zijn lichtgroen, leerachtig en glanzend. De bladeren worden geoogst als de plant bloeit en vruchten maakt. Het oogsten van de bladeren gebeurt met de hand op berghellingen. De blaadjes smaken kruidig en hebben iets van munt en rozemarijn. De olie uit de blaadjes wordt veel gebruikt in de parfum industrie, maar ook als component in alcoholische drankjes, desserts, snoep, smaakmakers en sauzen. In Nederland is het moeilijk verkrijgbaar, maar je kunt het vervangen door munt. 

Boabab
De baobab of apenbroodboom kan wel 25 meter groot en duizenden jaren oud worden. De vruchten van de baobab boom worden gedroogd en vermalen tot poeder. De vruchten zijn erg voedzaam. Het poeder bestaat voor ongeveer 50% uit vezels (pectine). De smaak is zoet-zuur en doet denken aan citrus. Dankzij de 'superfoods-trend' van dit moment is baobabpoeder gemakkelijk verkrijgbaar in Nederland.

Heuningbos
De blaadjes van de heuningbos (ook wel honingbos of honey bush) worden gebruikt om onder andere thee van te maken door de blaadjes te laten fermenteren en te drogen. De smaak lijkt op die van rooibosthee maar is iets zoeter. De geur van de bloemen van de heuningbos doet denken aan honing, vandaar de naam.

Bekijk hoe Margot deze ingrediënten gebruikt in haar composities, wat dacht je van een heuningbos butterscotch saus

1 opmerking:

  1. Ik heb Buchu kunnen vinden bij www.Buchuthee.nl
    Zakje open knippen en je hebt 1,25 gram pure Buchu. Je kunt het zo gebruiken of even door de vijzel om er poeder van te maken zoals Margot dat ook doet. Ook te koop bij Bol.com, maar dan moet je gelijk 12 pakjes kopen. Heb je wel voldoen kruiden en thee.

    BeantwoordenVerwijderen