vrijdag 26 december 2014

Dahl | dal | daal

Onlangs is het schema van linzen online gegaan. Een van de componenten is Masoor Dahl. Een dahl is een gekruide peulvruchtenpuree en behoort tot het basisvoedsel van India. Vandaag vertellen we je meer over de verschillende soorten.

Dahl bestaat uit gedroogde linzen, erwten of bonen de ontvliesd en gebroken zijn. De peulvruchten worden samen met kruiden en specerijen gekookt. Deze 'brij' wordt dahl genoemd en is de basis van het hele gerecht. Verder kunnen er groenten, boter, tamarinde of vruchten als dadels toegevoegd worden. Bij dahl wordt traditioneel rijst gegeten of Indiase broden als roti, chapati of naan. 

Afhankelijk van de streek worden er verschillende peulvruchten gebruikt, hierbij kun je denken aan rode linzen (masoor dahl), oranje linzen (toor dahl), kikkererwten (chana dahl), spliterwten mata dahl), mungbonen (moon dahl) of rode bonen (lobya dahl).

Omdat dit gerecht zo veel eiwitten bevat wordt het veel gegeten door vegetariers en mensen die weinig vis of vlees eten. In India, Nepal, Pakistan en Sri Lanka zijn er veel bevolkingsgroepen die weinig tot geen vlees eten, vandaar ook dat dit gerecht erg populair is in deze landen.

Laat je inspireren door de mogelijkheden met linzen en bekijk direct het schema. Wist je trouwens dat we ook het recept van chapati en naan bij onze basisrecepten hebben staan?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten