donderdag 11 december 2014

Ceviche? Carpaccio? Nee: tiradito!

Azië meets Zuid Amerika in dit heerlijke visgerecht! Heb jij het ooit gemaakt?

Een Peruaanse variatie op ceviche en sashimi: tiradito. Het is een gerecht dat bestaat uit dunne reepjes gekoelde, rauwe vis overgoten met een pittige salsa gemaakt van citroensap en verschillende andere ingrediënten. In tegenstelling tot de meeste ceviches, wordt de vis niet gemarineerd, maar in plaats daarvan gewoon overgoten met het mengsel, eigenlijk een soort sashimi dus, met pittige saus. Verder wordt er bij tiradito geen rauwe ui gebruikt. 

Op het eerste gezicht zou je Peru misschien niet inschatten als een land dat rijk is aan veel verschillende culturen maar het tegendeel is waar. Het land heeft een enorme geschiedenis wat betreft immigranten vanuit Azië en dit heeft geresulteerd in een geweldige fusion-keuken! Daar komt ook de tiradito vandaan; het is een Latijns geïnspireerde sashimi. 

Essentieel voor een goede tiradito is; de meest verse vis die je kunt vinden. Zalm & tonijn liggen natuurlijk voor de hand en zijn heerlijk maar denk ook eens aan makreel of sint jakobsschelpen. Als je dit van je lijstje hebt kunnen vinken, zorg dan voor een scherp mes. 

Haal de meest rijpe, sappige citroenen en/of limoenen in huis en meng deze met aji amarillo pasta, dit is een pasta van pittige gele pepers, ook een Peruaans product. Maak je gerecht af met verschillende toppings als koriander, gekookte mais, knapperige aardappel (chips) of gepekelde jalepeno. 

Er zijn zoveel mogelijkheden, het perfecte gerecht om creatief mee aan de slag te gaan dus!

Op Gastronomixs vind je het recept voor sint jakobsschelpen tiradito!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten