donderdag 13 november 2014

Gazpacho

Gazpacho is een klassiek Spaans gerecht dat vooral wordt gegeten in de zomermaanden. Onze gastchef van deze maand, Richard Ekkebus maakt een bijzondere variant op gazpacho, namelijk heldere gazpacho! Vandaag vertellen we je iets meer over de achtergrond van deze koude soep.

De naam gazpacho komt van het Latijnse woord 'caspa' wat kleinigheid of restant betekent. Dit zegt al veel over de oorsprong: resten groente, kruiden en brood werden nog voor de Romeinse tijd door Spaanse herders vermengd tot een koude soep. Het lest de dorst, stilt de honger en bevat veel vitamines en zout. De koud bereide soep wordt altijd gemaakt van groenten en kruiden, meestal met tomaat, maar zeker zonder vlees of bouillon. Veelal zijn de groenten: tomaat, paprika, komkommer en ui waar water, azijn, olijfolie, knoflook, zout en soms licht gebonden met wit brood.

Klassieke koude Spaanse soepen
Gazpacho komt oorspronkelijk uit Andalusie, waar meerdere koude soepen vandaan komen. Ken je bijvoorbeeld salmorejo. Salmorejo lijkt op gazpacho, maar bestaat alleen uit tomaat, knoflook, olijfolie, zout en brood en is dikker en romiger. De soep wordt klassiek geserveerd met gebakken ham, zwarte olijven en gekookt ei. En wat dacht je van ajo blanco? Gemaakt van brood, amandelen, knoflook, water, olijfolie en zout. 

Laat je vooral inspireren door dit soort klassiekers en maak varianten die in jouw keuken én in het seizoen passen. Op Gastronomixs laten we je een aantal bijzondere gazpacho's zien, namelijk heldere gazpacho van Asanga Cress, gazpacho van rode kool, gazpacho van ananas en een frisse erwtengazpacho

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen