maandag 20 oktober 2014

Daslook

Jonnie Boer***, de gastchef van deze maand gebruikt in één van zijn composities het ingrediënt daslook. Hij gebruikt de groene bladeren en witte bloemen als smaakmaker en in de garnering. In dit blog lees je wat daslook is en wat je er mee kunt.

Daslook is een wild kruid met een milde knoflooksmaak en -geur. Het groeit in schaduwrijke omgeving. Het best groeit het op kalkhoudende leemgrond met boven zich een lange bomenrij met ver spreidende takken die zorgen voor een donkere omgeving.

Het seizoen van daslook begint in maart met het groeien van de groene bladeren. Als de temperatuur begint te stijgen beginnen er witte bloeiende bloempjes te ontstaan. Eind juni eindigt het seizoen, dit zie je aan de vergeelde bladeren en de smaakvolle bloemknopjes. De vroeg in de lente groeiende geurige plant is een beschermende plantensoort die gebruikt kan worden in recepten of gerechten met een knoflook component of gedeelde smaak. Ook kan het dienen als vervanger of mildere versie van knoflook.

Daslook is een beschermende plantensoort en valt onder de Flora en Fauna wet. Daardoor mag deze plant in Nederland niet in grote hoeveelheden worden geplukt.

Gebruik de daslookbladeren en bloemen ter vervanging van knoflook in componenten van Gastronomixs zoals: gekonfijte spitskool/ knoflook/ citroen, warm knoflook/ossenstaartschuim, of risotto bitterballetjes met zwarte knoflook.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten