maandag 8 september 2014

Topchef van over de grens: Thomas Keller***

Zodra je de naam Thomas Keller in de mond neemt gaan er bij veel mensen in de culinaire wereld vele alarmbellen af. Hij staat bekend om zijn ongekende perfectionisme en heeft daarmee al veel bereikt. In dit blog vertellen we je wie hij is en wat je van deze Amerikaanse topkok kunt leren!

Thomas Keller werd geboren op 14 oktober 1955 te California, Amerika. Nadat hij zijn culinaire carrière was gestart als afwasser in het strandrestaurant gerund door zijn moeder trok hij al snel richting Frankrijk. 
Mede doordat hij voor zijn vertrek naar Frankrijk in aanraking was gekomen met de Amerikaanse topchef Roland Henin ontdekte hij zijn passie voor koken. Zo begon hij in 1983 bij Michelin restaurant Guy Savoy en daarna bij Taillevent in Parijs. Na deze leerzame periode trok hij terug richting Amerika. In 1986 opende hij zijn eigen restaurant “Rakel” in New York. Ondanks dat het restaurant niet lang stand hield was dit het begin van een groot imperium.

Restaurants
In 1994 opent Keller The French Laundry in Yountville, California. Dit restaurant werd al snel gezien als één van de beste restaurants in Amerika. Dit bleek mede doordat in 2006 de derde Michelin ster werd uitgereikt. Naast het drie sterrenrestaurant The French Laundry bezit Thomas Keller nog een drie sterren restaurant: Per Se in New York. Het staat bekend om zijn klasse en uitstraling in het Time Warner Center. Daarnaast heeft hij nog meerdere bistro in Yountville, New York, Las Vegas en Beverly Hills. Zijn laatste project is een bar concept: Bar Bouchon next door.

Visie
Topproducten, focus en perfectionisme. Dit zijn drie elementen waar de Amerikaanse topkok Thomas Keller voor staat. Een progressieve Amerikaanse keuken met diepe wortels in de Franse keuken, zo omschrijft hij zelf zijn stijl. Het menu bestaande uit regionale producten verwerkt in kleine, frisse gerechten wordt per dag veranderd.
De non-stop zoektocht naar nieuwe ingrediënten en bereidingstechnieken heeft ertoe geleid dat hij één van de grootste chefs op aarde is geworden.

Door het aanstellen van geschikte gediplomeerde werknemers die zijn filosofie maximaal uitdragen in zijn restaurants kan Thomas Keller zich ook nog richten op het maken van kookboeken, presidentschap van Bocuse D’Or US en vele andere dingen.

Boeken
Thomas Keller heeft in totaal vier zelf geproduceerde boeken gemaakt. Hij begon met het 150 bladzijden tellende boek The French Laundy Cookbook(1999). Daarnaast bracht hij Bouchon(2004) en Ad Hoc at Home(2009) uit. Het bekendste boek is: Under Pressure: Cooking Sous Vide(2008). Dit kookboek is volgens vele culinaire grootheden, waaronder Harold McGee, een boek dat een nieuwe culinaire innovatie onthult. Voor het sous- vide koken van producten is noodzakelijk: precisie en kennis. In dit boek worden vele producten sous-vide bereid. Door deze techniek kan men het product de precieze juiste gaarheid geven. Ook is er minder smaakverlies en is het product langer houdbaar. 

Perfectionisme, hard werken en een goed team...
Thomas Keller is het perfecte voorbeeld dat je met passie, perfectionisme en hard werken ver kunt komen. Doordat hij een duidelijke organisatie met passende werknemers neerzet krijgt hij de kans om vele andere activiteiten te ondernemen en zichzelf uit te blijven dagen. Het goed opleiden en motiveren van werknemers is dus een belangrijk onderdeel geweest van zijn opgebouwde imperium. Zonder zijn team was hij nooit zo groot geworden als dat hij nu is.

Verder heeft hij met de sous- vide kooktechniek een grote verandering in de culinaire wereld in gang gezet. De kooktechniek biedt vele nieuwe mogelijkheden tot het in perfectie bereiden van producten. Door te experimenteren met nieuwe en klassieke kooktechnieken kun je tot nieuwe originele gerechten komen. Wil je meer lezen over 1 van zijn boeken? Eerder schreven we hierover!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten