vrijdag 26 september 2014

Steranijs

Jonnie Boer*** gebruikt in één van de composities die hij met ons deelt steranijs. Hij maakt er een lak en een crème mee. In de variant die wij maakten op dit gerecht gebruiken we steranijsolie. Steranijs is een bijzondere smaakmaker waar we je vandaag meer over vertellen!

Steranijs komt van gele/oranje of witte narcisachtige bloemen van een kleine boom. De vruchten openen zich in de vorm van een achtpuntige ster. De vruchten worden geplukt voordat ze rijp zijn, met de zaadjes er nog in. Vooral in China is steranijs onmisbaar in de keuken. Een bekend kruidenmengsel waar steranijs in verwerkt is, is five spice. Ook in India Vietnam en Thailand wordt het veel gebruikt, bijvoorbeeld om ice tea mee op smaak te brengen of te verwerken in garam masala.

Op vele verschillende manieren wordt anijs in de keuken gebruikt. Heston Blumenthal zweert bijvoorbeeld bij steranijs in stoofvlees, marinades en jus of iets anders waarbij je de vleessmaak wilt verdiepen. Hij gaat uit van een half steranijsje voor iedere ui die hij karamelliseert of bakt als basis voor een saus.

Anijszaad
Steranijs moet je niet verwarren met anijszaad. Het zaad heeft een herkenbare zoete smaak en geur. Het wordt met name gebruikt om zoetigheid en sterke drank op smaak te brengen, maar ook in Griekse vleesgerechten en tomatensauzen. Een groot verschil met steranijs is dat anijszaad meer de geur van hooi heeft.

Benieuwd naar wat je nog met steranijs kunt in de keuken? Je vindt op Gastronomixs verschillende componenten waar het in verwerkt zit als smaakmaker!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten