dinsdag 12 augustus 2014

Earl Grey

Regelmatig vertellen we je op ons blog meer over de achtergrond van een ingrediënt, vandaag vertellen we je meer over Earl Grey! Een ingredient dat bijvoorbeeld voorkomt in één van de composities van onze gastchef Schilo van Coevorden

Earl  Grey is de naam voor een mengsel van zwarte thee dat op smaak gebracht is met bergamotolie. Het is afkomstig uit Sri Lanka. Over de precieze oorsprong van Earl Grey gaan verschillende verhalen de ronde. Er wordt gezegd dat een Britse graaf (Grey) op handelsmissie was in China en dat een van zijn medewerkers daar een jongen redde. Als dank kreeg hij van zijn vader deze thee en daarbij het recept. Toch lijkt dit niet aannemelijk, aangezien bergamot in die tijd nog niet gebruikt werd in China.

In de loop der jaren zijn er verschillende varianten ontstaan op Earl Grey. Zo is er ook Lady Grey, waarbij lavendel of sinaasappel wordt toegevoegd. French Earl Grey bevat rozenblaadjes en Russische bevat naast de basisingrediënten ook nog citrusschil en citroengras. Ook zijn er varianten gekomen waarbij de theesoort wordt veranderd. Zo heb je Earl Green en Earl White. 

In de keuken kun je deze thee heel divers gebruiken. In Engeland wordt het veel gebruikt in gebak, maar ook in (hartige) sauzen. Op Gastronomixs vind je met Earl Grey gehakte gelei van perenthee en de Earl Grey koekbodem van Schilo. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten