donderdag 31 juli 2014

Vanille

Regelmatig vind je in een component of compositie het ingrediënt vanille. Het is een standaard ingrediënt in onze keuken, in deze blog vertellen we je wat meer achtergrondinformatie.

Vanille-orchidee
De vanillepeul is afkomstig van de vanille-orchidee. De vanillestokjes zijn specerijen die gebruikt worden voor tabak, parfum en voeding. Oorspronkelijk kom de vanille-orchidee uit Mexico, maar groeit tegenwoordig op veel meer plekken. Madagascar is op dit moment een van de grootste producten van vanille. 

Fermentatie
De vrucht van de vanille-orchidee is dus het welbekende vanillestokje. Het lijkt op een boon, maar is eigenlijk een bes. Deze peulen worden onrijp geplukt en vervolgens 'gefermenteerd'. Eerst worden ze vochtig verhit en vervolgens langzaam gedroogd. Tijdens dit proces ontstaat de bekende smaak en geur van vanille.

Bourbon vanille
Je ziet het regelmatig voorbij komen: bourbon vanille. Dit is een exclusievere vanille van zeer goede kwaliteit afkomstig van het eiland Réunion (vroeg: Bourbon). Bijzonder om te weten is dat de grootste afnemer van natuurlijk vanille (niet per definitie bourbon) Coca Cola is. In 1985 werd besloten een synthetische variant te gaan gebruiken wat als gevolg had dat de economie van Madagascar instortte. Toen besloten werd weer naar het oude recept te gaan, trok de economie weer aan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten