donderdag 24 juli 2014

Quinoa

Ze zijn nog een paar dagen gratis te bekijken, de composities van gastchef Jonathan Karpathios. Wij maakten een variant op één van zijn composities. De ravioli van biet met hangop en haverdressing gebruikten wij als inspiratie voor de frisse quinoasalade met gegrilde bietjes, radijs en zwarte peper-knoflookyoghurt. In dit blog vertellen we je wat meer over quinoa.

Geen graansoort
Quinoa is helemaal 'in' en wordt geschaard onder de zogenaamde superfoods. Over hoe gezond quinoa precies is wordt flink gediscussieerd. Quinoa is geen graansoort, alhoewel het wel op die manier in de keuken wordt gebruikt. Quinoa zijn de zaadjes van de gelijknamige plant. Deze plant is familie van de spinazie en de biet en de pluimen kunnen verschillend van kleur zijn. De plant komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika, maar groeit inmiddels ook in Nederland. Quinoa was een basisvoedsel voor de Inca’s, alleen de aardappel was belangrijker. 

Quinoa in de keuken
Op verschillende manieren kun je quinoa bereiden, je kunt het bijvoorbeeld koken maar ook poffen. Verder kun je er olie en ook meel van maken. Er zijn verschillende rassen en vrijwel alle soorten hebben bitterstoffen aan de buitenkant zitten, die je eenvoudig kunt verwijderen door de quinoa even te ‘wassen’ in koud water. Witte quinoa is het meest bekend, maar je hebt ook rode en zwarte varianten. 

Duurzaam?
De aanvoer van quinoa gebeurt nu vooral vanuit Peru en Bolivia. De inheemse bevolking kan zelf hun 'basisvoedsel' amper meer betalen door de grote aanvragen (en dus prijsstijgingen) uit het Westen. Echt duurzaam is quinoa dus niet, er is ook quinoa verkrijgbaar van Europese bodem.

Op Gastronomixs laten we je zien wat je allemaal met quinoa kan! Bekijk snel het componentenschema of bekijk de composities die we hebben met quinoa

Geen opmerkingen:

Een reactie posten