dinsdag 8 juli 2014

Gnocchi

In het onlangs toegevoegde schema van spinazie vind je gnocchi van spinazie. Vandaag vertellen we je iets meer over deze mooie bereiding uit de Italiaanse keuken die zich perfect leent om op te variëren.

Gnocchi is een pastasoort op basis van aardappel. Het woord gnocchi komt van het Italiaanse woord dat 'kluitjes' betekent. Ze ontstonden in de 14e eeuw als gewone knoedels van broodkruim of bloem (Romeinse gnocchi zijn vierkantjes van een gaar deeg van melk en semolinameel, bereid in de oven). Na de introductie van de Zuid-Amerikaanse aardappel veranderden de Italiaanse koks de gnocchi in een soort superluchte knoedels. De zetmeelrijke aardappel werd het nieuwe hoofdingredient dat ook voor de zachtheid zorgt. Daarnaast wordt net genoeg bloem toegevoegd om het vocht te absorberen en gluten te leveren om een samenhangend deeg te krijgen. Soms wordt ook ei toegevoegd voor wat extra bindkracht en ook voor de smaak. 

De beste aardappels voor gnocchi zijn oude afkokers. Deze zijn geschikt omdat ze minder water en meer zetmeel bevatten dan vastkokers. Zo hoef je minder bloem (gluten) toe te voegen en krijg je zachtere gnocchi. Klassiek worden de aardappels gaar geschild en meteen gepureerd om zo veel mogelijk vocht te laten verdampen. Daarna worden de aardappels gekoeld en vermengd met precies genoeg bloem (meestal minder dan 120 gram per 500 gram aardappels). Van het deeg wordt een lange dunne rol gemaakt die in stukjes wordt gesneden. Dan worden de stukjes in water gekookt tot ze boven komen drijven. 

Gnocchi is makkelijk te maken en prima in te vriezen waardoor je het op rustige momenten in grote hoeveelheden kunt bereiden. Op Gastronomixs vind je naast de gnocchi van spinazie nog twee andere varianten: groene kruidengnocchi en aardappelgnocchi met Parmezaan. Varieer ook zelf door bijvoorbeeld aardappel te vervangen door een andere zetmeelrijke groente of ricottakaas!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten