vrijdag 13 juni 2014

Culinair leesvoer: Tot op het bot


Een terugkerend item op de blog van Gastronomixs over dé culinaire boeken die jij gelezen móet hebben!

Culinaire (kook)boeken zijn voor veel chefs een bron van inspiratie, zowel de klassieke culinaire literaire boeken als de meest moderne varianten. De recepten die te vinden zijn in kookboeken kun je maken om een technieken onder de knie te krijgen, de denkwijze van een chef te begrijpen, smaak-combinaties uit te proberen of een nieuwe bereiding van een ingrediënt te ontdekken.

Het boek 'Tot op het bot' laat zien hoe je bijna alle delen van het varken kunt gebruiken in de keuken. De schrijver van het boek is van mening dat dieren voor de mens hebben geleefd en je ze daarom met respect moet behandelen van kop tot staart moet verwerken. Het boek geeft je informatie over het varken en daarnaast ook recepten.

Segers begint met tien misverstanden over varkens (een varken stinkt namelijk niet en hebben ook niet allemaal een krulstaart), gevolgd door informatie over de verschillende delen van het varken en bekende hammen en worsten. Na een beschrijving van verschillende varkenssoorten volgen de recepten. Het boek laat je niet zien hoe je een varken ontbeent, maar geeft wel toepassingen van de verschillende stukken vlees en organen. Je vindt er recepten als varkenskop à brun, gepaneerde varkenspoot en krokant gebakken varkensoor.

Op Gastronomixs hebben we maar liefst drie componentenschema's van onderdelen van het varken, namelijk varkensnek, varkensbuikspek en ook varkensrib!

1 opmerking: