donderdag 8 mei 2014

Sumak

De Turkse keuken is erg inspirerend! Deze maand vind je een compositie met Turkse invloeden op Gastronomixs, namelijk: lamskoteletjes op Turkse wijze, krokante asperges met sumak en caçikschuim. Werk jij wel eens met sumak in de keuken? In dit blog vertellen we je iets meer over dit ingrediënt.

De sumak is een struik uit het Middellands zeegebied. De struik heeft rode zure besjes die je meestal koopt in gedroogde en vermalen vorm. 

Sumak heeft veel citrusaroma's en heeft ook wel iets van tamarinde. Het verfrist je gerecht en heeft ook wel iets scherps. 

In het Midden-Oosten wordt sumak vaal gebruikt bij vlees (lam), vis, stoofpotten, yoghurt, noten en rijst. In Turkije wordt het vaak als voorgerecht gegeten met dungesneden uien, of wordt het verwerkt in sausjes voor bij de kebab. Ook is het de basis voor een aantal kruidenmengsels, waaronder za'atar. Als je sumakbesjes koopt kun je deze het beste eerst weken. Het water dat zuur wordt door de besjes kun je bijvoorbeeld gebruiken in marinades of dressing. 

Een bijzonder besje dus, welke bijzonder goed combineert met asperge!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten