dinsdag 27 mei 2014

Moerbeien

Nog maar een paar dagen zijn de composities van gastchef Maik Kuijpers van de Librije*** gratis te bekijken! In een van zijn waanzinnige composities gebruikt hij moerbeien. In deze blog vertellen we je meer over dit bijzondere ingrediënt.

De moerbei komt van nature voor in Azië, Afrika en Noord-Amerika. Er zijn heel veel verschillende soorten met verschillende landen van herkomst.  Onrijpe vruchten zijn wit, groen of lichtgeel en verkleuren naar roze, rood, donkerpaars en uiteindelijk zwart (afhankelijk van de soort). Er worden veel positieve eigenschappen toegeschreven aan de moerbei; zo zou het je gezichtsvermogen versterken en je bloeddruk verlagen.

Het is een vrucht die bijzonder smaakvol is en in uiterlijk wel iets heeft van een braam. Ze zijn rauw eetbaar, maar worden meestal worden ze gedroogd verkocht. De smaak is lastig te omschrijven, het heeft iets van rozijnen, maar dan wat fruitiger. Het is een vrij stevig vruchtje die, omdat ze gedroogd zijn, een bite geven aan je gerechten.

In de keuken kun je er allerlei kanten mee op, Maik verwerkt het in een dessert met gedroogde sinaasappel, maar je kunt het bijvoorbeeld ook verwerken in een mueslireep of een dessert met yoghurt. Vers kun je ze gebruiken in bijvoorbeeld sap, jam, taarten of een saus.

Wil je ook de andere composities van Maik zien? Klik dan hier!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten