dinsdag 6 mei 2014

Kombucha

Heb jij de bijzondere composities van onze gastchef van deze maand al gezien? Hij deelt 3 typische gerechten met ons, waaronder een compositie met kombucha. In dit blog lees je meer over dit ingrediënt.

Kombucha wordt ook wel de 'theezwamdrank' genoemd. De drank ontstaat door een ingewikkeld proces van fermentatie van gezoete zwarte thee. Verschillende mico-organismen werken op elkaar in en er ontstaat een soort 'paddenstoel'. Heb je ooit geprobeerd Keffir te maken? Dit proces is vergelijkbaar.

Kombucha bestaat dus uit zwarte thee, suiker en een zogenaamde cultuur van micro-organismen. Om de 'paddenstoel'  die ontstaat houd je natuurlijk ook het kombuchasap over. Er wordt gezegd dat dit sap gezond is en de weerstand van het lichaam verhoogt en het lichaam ontgift. Andere onderzoekers zijn minder positief over deze drank, er zouden namelijk ook giftige schimmels in voor kunnen komen en het meerdere schadelijke effecten op het lichaam kan hebben.

Maik Kuijpers van de Librije***; onze gastchef van deze maand, verwerkt het kombuchasap op verschillende manieren. Ben je benieuwd hoe je kombucha in de keuken kunt gebruiken? Bekijk dan snel zijn compositie

Geen opmerkingen:

Een reactie posten