maandag 19 mei 2014

Kokotxa

Gisteren is het componentenschema van de zeer ondergewaardeerde heek online gegaan. In Noord-Europa gebruiken we heek vrijwel nooit. In Zuid-Europa weten ze er daarentegen wel raad mee, vooral in Baskenland vind je heel veel verschillende bereidingen van heek, bijvoorbeeld kokotxa!

Kokotxa is een ware lekkernij in Baskenland, het zijn de zijkanten van de kin van de heek. De Baskische chef Martin Berasategui (ook wel rey de las estrellas - koning van de sterren) staat er bekend om. Hij bereid kokotxas op verschillende manieren, bijvoorbeeld op de plancha, met een groene salsa of niet met heek maar met klipvis. 

De structuur van kokotxa is bijzonder omdat het veel collageen bevat wat zorgt voor een gelatine-achtige structuur. Je kunt het combineren met bijvoorbeeld een peterseliesaus en (groene) asperges.

Als je geen heek voor handen hebt kun je deze bereiding ook maken met kabeljauw! Ben je op zoek naar andere bereiding van heek? Bekijk dan snel alle componenten van heek!

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen